Märkning av fiskeredskap

Pressmeddelande 19.6.2013

Dags att förbättra märkningen av fiskeredskapen  

Centralförbundet för Fiskerihushållning påminner fiskarna om att märkningen av nät och katsa har ändrats. Förra sommaren lade fiskeövervakarna märke till stora brister i märkningen av redskapen. Under året som gått har man haft god tid att lära sig de nya reglerna och nu blir linjen strängare.

I områden som används för sjötrafik ska fiskeredskapen märkas ut med 20 cm höga och breda flaggor, som fästs på en stång som når minst 1,2 meter över vattenytan. Om redskapet är ett ytredskap (når närmare än 1,5 m från vattenytan), ska stången förses med två flaggor. I båda fallen ska stången förses med en 2 centimeter bred reflex.

Mikael Ahlström, fiskeribiolog vid Centralförbundet för Fiskerihushållning, tror att märkningen av redskapen nu kommer att förbättras betydligt jämfört med i fjol. Närapå alla fiskare försöker fiska enligt lagen, men det tar alltid sin tid att lära sig nya saker. Märkningen av redskap är en säkerhetsfråga och bör därför göras ordentligt, påpekar Ahlström. 

Fiskeredskapen ska enligt lagen om fiske förses med fiskarens namn och kontaktuppgifter, så att dessa kan läsas utan att redskapen måste lyftas ur vattnet.

Broschyr med bilder om redskapsmärkning finns här.

Fråga om märkning av redskap:

Fiskeribiolog Malin Lönnroth, Centralförbundet för Fiskerihushållning, tfn 040 5960 808

Informatör Tapio Gustafsson, Centralförbundet för Fiskerihushållning, tfn 044 4931 457