Delägarlaget Norrnäs samfällighet 545-410-876-2
VERKSAMHETSBERÄTTELSE RÄKENSKAPSÅRET 2023
(1.1.2023-31.12.2023)
År 2023 var samfällighetens elfte verksamhetsår som delägarlag omfattande så väl samfällda vatten- som landområden inom Norrnäs by. Vid registreringen den 28.7.2012 utgjorde det sammanslagna deägarlagets vattenområde 2 670,9 ha och jordarealen var 239,2 ha. Förutom av tillandningsmarken bestod jordarealen av fiskareplatser 6,4 ha, båthusplats 3,5 ha, källa 0,02 ha och sandtäkter 1,6 ha. Antal skiften var nio. Den 14.3.2022 var antalet delägarfastigheter 781 stycken.
Den ordinarie årsstämman hölls söndagen den 19 mars 2023 i Norrnäs ungdomsförenings lokal med 20 personer närvarande varav två inte var delägare. Vid stämman valdes Mikael Kull till ny styrelsemedlem för perioden 2023-2025 i stället för Cindi Groop, som ville avgå efter 14 år i styrelsen varav 13 som ordförande. Johnny Sjöström återvaldes för samma period liksom de personliga ersättarna Stefan Snickars och Mathias Vesterund. Övriga styrelsemedlemmar har varit Gunilla Snickars (Sofia Björklund, ersättare) och Kaj Ricksén (Jan-Erik Granskog) för åren 2021–23 samt Mika Strandberg, Karl Johan Antfolk och Anders Wester (KristernGroop, Fredrik Wallvik, Kim Antfolk) för 2022–2024.
Styrelsen konstituerade sig den 30 mars vid ett möte på restaurang Crazy Cat i Kristinestad. Mika Strandberg valdes då till styrelsens ordförande. De övriga funktionärerna återvaldes, det vill säga Johnny Sjöström som vice ordförande, Gunilla Snickars som kassör och Anders Wester återvaldes som styrelsens sekreterare. I samband med middagen på Crazy Cat uppvaktades den avgående ordföranden med en blomsterbukett. I juli uppvaktades sekreteraren på hans jämna födelsedag.
Delägarlagets bokföring har skötts av bokföringsfirman Rantalainen (tidigare Norlic). Linda Skomars har varit kontaktperson. Verksamheten har granskats och reviderats av GR-revisor Dan Liljedahl med GR-revisor Mårten Vikberg som ersättare.
Styrelsen har sammankommit två gånger under året och 19 paragrafer har behandlats och protokollförts.
Johnny Sjöström har varit delägarlagets representant vid Södra Kust-Österbottens fiskeriområdets stämmor med Kaj Ricksén som suppleant. Sjöström har också hört till styrelsen för fiskeriområdet (2021 - 2023). Samfälligheten är också medlem i Österbottens Fiskarförbund r.f. Jonas Skomars med Johnny Sjöström som ersättare har varit samfällighetens representant i NTM-centralens styrgrupp för utarbetande av en skötsel- och användningsplan för Närpes skärgårds Natura 2000 -område.
Två markinlösen har gjorts under verksamhetsperioden, nämligen vid lägenheterna Uddeholm 5-79 och Monas 2-80. Båda lägenheterna finns på Börskär.
Projektet med väg till Lillfjärden framskrider sakta och i år har den försetts med grus för 497 euro. Slåtter av gräset på Verkbacken och parkeringsplatserna har skötts på samfällighetens försorg.
Vid det konstituerande styrelsemötet tillsattes en arbetsgrupp bestående av Karl Johan Antfolk, Johnny Sjöström och Mikael Kull för att försöka åstadkomma en muddring av sundet mellan Grytskärs Långören och Grytskäret. En anmälan om muddring av en del har inlämnats till NTM-centralen. Förhoppningsvis ska muddringen kunna utföras vårvintern 2024.
Sommarblommorna i urnan i vägkorsningen vid Strandvägen har också i år bekostats av samfälligheten och likaså serveringen i samband med städtalko på Verkan och Märigrund.
På hösten satte naturskyddsenheten vid NTM-centralen i Södra Österbotten upp en informationstavla vid Flatskärets båthamn. Den berättar om Natura 2000-områdena (Korsnäs– K:stad), fredningsbestämmelser, landstigningsförbud m.m.
I augusti–september restaurerades fiskefyren på Märigrund av Trafikledsverket. Fiskefyren räknas till Trafikledsverkets museifyrar och är den enda genuina fiskefyren i Österbotten som har fyrljuset i behåll.
I december träffade Andelslaget Solruttens ordförande John Erickson samfällighetens ordf. Mika Strandberg, Karl Johan Antfolk och Anders Wester. Andelslaget arrenderar den f.d. sjöbevakningsstationen på Långbådan vid Gåshällan. Operatör på plats är Naturstation Gåshällans Vänner rf. Erickson redogjorde bl.a. för planerna att göra en liten förtöjningsbrygga i Södra hamnen och i någon mån ändra infartsleden. Han framförde också önskemål om att en brygga kunde anläggas på Märigrund söder om nuvarande brygga och söder om samfällighetens område där vattendjupet är två meter intill fyra meter från stranden. Detta för att större båtar ska kunna angöra Märigrund. Infartslederna till Märigrund så väl från norr som söder har undersökts och i första skedet ska den södra utprickas, men de anges inte som officiella farleder.
Fisketillstånd har sålts för 2.200 euro eller 88 st. Avgiften var 25 euro. Antalet var fyra färre än året innan. Antalet tenderar minska år för år.
Från Södra Kust-Österbottens fiskeriområde har i vattenägarersättning erhållits 576,51 euro (enl. Lagen om fiske 83§ influtna medel) och från Närpes stad 2022 års bidrag för fiskutsättning 224,87 euro och för år 2023 bidrag på 411,45 euro.
Flera år i följd har tillgången på sättfisk av olika orsaker varit ytterst dålig. I år erhölls genom fiskarförbundet endast nysskläckt lake (100 448 st) för 747,11 euro i maj och i september tvååriga havsöringsyngel (725 st, 18,8 cm) för 1 995,78 euro. I maj utsattes 50 000 st nysskläckta gäddyngel för 1000 euro (0,02 €/st) från Firma Tobias Häggblom i Nämpnäs. Fiskutplantering har således gjorts för 3742,89 euro.
Under de två tidigare åren har drygt 70 ton kalksten skaffats för utsättning i Sågkvarnsforsen i Lidån för att minska surheten. Norrnäs samfällighet har skaffat 48 ton och samfälligheten i Rangsby 25 ton. Kalksten finns ännu kvar och den sätts kontinuerligt ut av Kim och Karl Johan Antfolk.
Eftersom den planerade restaureringen av fisklekplatsen vid Flatskärsgrynnorna inte blev av inom ramen för HELMI-programmet i NTM-centralens regi, har andra eventuella restaureringsprojekt efterfrågats. Arbetet skulle i så fall helt utföras av NTM-centralen. Representanter för HELMI-programmet och Interreg Aurora-projektet SeaMOreECO har besökt Norkfladan för att kontrollera om där finns restaureringsbehov som passar för någondera. Man bedömde att vattennivån är på lämplig nivå och att arbetet med utloppsbäcken blivit bra gjort. Så där såg man inga behov av åtgärder, eventuellt kunde man se till att diket som mynnar i nordväst inte är vattenförande.
Storträsket på Grytskär har också beökts och man är intresserad av en restaurering där genom att röja vandringsvägen för fisk och bygga en damm vid utloppet. Nära mynningen är igenväxningen av vass kraftig och längs diket i skogen finns mindre hinder. Vid utloppet har bäcken blivit muddrad och är nu igenväxt med mossa och vass. Dammens funktion skulle vara att återställa utloppet till ursprungligt tillstånd så att vattennivån hålls stabil, möjligen höjs den en aning. Samtidigt ska den möjliggöra att fiskar kan stiga till träsket. Man ämnar delegera själva planeringen till en konsult. Godkännande har erhållits av markägaren som äger skogen som bäcken rinner igenom.
Verksamhetsårets underskott utgör blott 88,48 euro jämfört med fjolårets underskott 12 319,99 euro. I enlighet med stämmobeslutet har bidrag på 6 700 euro (10 200 euro år 2022) utbetalts till allmännyttiga ändamål (Norrnäs UF, Norrnäs bönehusförening, Töjby daghem). Som s.k. bygdepeng har 448,91 euro erhållits från Fortum / Kalax Vindkraft Ab (året innan 233,74 euro).
Norrnäs den 5 februari 2024
Mika Strandberg Johnny Sjöström Gunilla Snickars
Kaj Ricksén Karl Johan Antfolk Mikael Kull
Anders Wester