Verksamhetsberättelse för år 2024

Delägarlaget Norrnäs samfällighet 545-410-876-2
VERKSAMHETSBERÄTTELSE RÄKENSKAPSÅRET 2024
(1.1.2024-31.12.2024)

Året var samfällighetens tolfte verksamhetsår efter sammanslagningen av byns samfällda vatten- och landområden år 2012. Den 30.1.2024 bestod samfälligheten av 793 delägarfastigheter. Vid registreringen den 28.7.2012 utgjorde det sammanslagna deägarlagets vattenområde 2 670,9 ha och jordareal 239,2 ha. Förutom av tillandningsmarken bestod jordarealen av fiskareplatser 6,4 ha (Märigrund, Ritgrund, Norkgrund), båthusplats 3,5 ha (Verkan, Flatskäret), källa 0,02 ha (”Jäärs”) och sandtäkter 1,6 ha (Lidväg, Slätväg). Samfällighetens uppgift är enligt stadgarna “att förvalta de områden som hör till samfälligheten till delägarnas bästa och att anordna fisket inom områdena så att en bestående produktivitet uppnås med beaktande av fiskeriekonomiska synpunkter samt vården och ökningen av fiskbeståndet. Stämman bör således avdela tillräckliga medel för utplantering av fisk, skötsel av befintliga och anläggande av nya lekplatser för fisk, samt tillräckliga medel för hamnar, båthusplatser och farleder. Samfälligheten kan även i övrigt stöda allmännyttig verksamhet inom samfällighetens område.”

Administration

Den ordinarie årsstämman hölls måndagen den 11 mars 2024 i Norrnäs ungdomsförenings lokal med 13 delägare närvarande. De styrelsemedlemmar som var i tur att avgå återvaldes för en ny treårsperiod, varför styrelsen fick följande sammansättning: 2024-26 Gunilla Snickars (Sofia Björklund, suppleant) och Kaj Ricksén (Jan-Erik Granskog), 2023-25 Mikael Kull (Stefan Snickars) och Johnny Sjöström (Mathias Vesterlund) samt för åren 2022-24 Mika Strandberg (Krister Groop), Karl Johan Antfolk (Fredrik Wallvik) och Anders Wester (Kim Antfolk).

Styrelsen konstituerade sig den 16 maj och till ordförande utsågs Mika Strandberg, vice ordförande Johnny Sjöström, kassör Gunilla Snickars och till sekreterare Anders Wester. Mötet hölls på restaurang La Taverna i Näsby och inleddes med middag. Innan dess besågs Stella Polaris-museet i Öjskogsparken som presenterades initierat av Rainer Böling och Ben Nyberg.

Bokföringsfirman Rantalainen har skött delägarlagets bokföring och Linda Skomars har varit kontaktperson. Dan Liljedahl och Tobias Malm utsågs till verksamhetsgranskare vid stämman 2024.

Styrelsen har sammankommit två gånger under året och 30 paragrafer har behandlats och protokollförts. En ny delägarförteckning enligt 30.1.2024 har anskaffats.

Kim Antfolk med Kaj Ricksén som suppleant har varit vald till representant vid Södra Kust-Österbottens fiskeriområdets stämmor. Johnny Sjöström har har hört till fiskeriområdets styelse och fick förnyat förtroende vid stämman 2024 (-2026). Samfälligheten är också medlem i Österbotten.

Fiskarförbund r.f. Jonas Skomars med Johnny Sjöström som ersättare har varit samfällighetens representant i NTM-centralens styrgrupp för utarbetande av en skötsel- och användningsplan för Närpes skärgårds Natura 2000 -område. Planen kommer inom kort att vara klar för höranderunda då intresserade kan avge kommentarer.

Förvaltning och skötsel av samfällighetens områden

Den allmänna trenden med minskat intresse att inlösa tillandningsmark har erfarits med råge för delägarlaget och inga markinlösningar har gjorts under året. Slåtter av gräset på Verkbacken och parkeringsplatserna har bekostats av samfälligheten. I mars slogs och brändes en del vass på ungdomsföreningens initiativ vid Verkans båthusområde. Båtiläggningsplatserna i Båthusviken (Verkan) och Flatskäret har grusats i maj (26 t).

Tack vare en gynnsam isvinter kunde den planerade muddringen av sundet mellan Grytskäret och Grytskärs Långören genomföras i mars. Den nödvändiga isvägen Rörgrund-Grytskär hade förstärkts genom vattning av Karl Johan och Kim Antfolk. Det var då möjligt med en större avverkning för sex, sju skogsägare på Grytskär och transport av virket till Rörgrund i februari. Under tiden 6 till 28 mars utfördes muddringen av sundet med grävmaskin av Jens Bjurbäck (Bjurbäcks Pälsfarm Öb) från Taklax. Grävningsarbete (106,5 h) kom att kosta 9 904,50 euro och borttransporten av massorna (302,0 h) 19 244,80 euro samt kalkning av massorna (18,68 t) 1 204,49 euro eller sammanlagt 30
353,79 euro. Förhoppningsvis ska muddringen bidra till att vattenkvaliteten stabiliseras eller till och med förbättras i till exempel Skärisundet på grund av förbättrad genomströmning och vattenutbyte i området förutom att tillgängligheten i skärgården förbättras. Arbetsgruppen för muddringen av sundet mellan Grytskäret och Grytskärs Långören har bestått av Karl Johan Antfolk, Mikael Kull och Johnny Sjöström.

Fiske- och vattenvård

Avgiften för fisketillstånden var 25 euro och antalet försålda 87 eller ett mindre än året innan och i pengar 2190 euro. I vattenägarersättning har 837,34 euro (enl. Lagen om fiske 83§ influtna medel) utbetalts genom Södra Kust-Österbottens fiskeriområde. Närpes stads ersättning för fiskutplantering under året var
536,73 euro. Tillgången på sättfisk har fortsättningsvis varit dålig och under året har fiskutplantering gjorts för 3 578,23 euro. I juni sattes 140 000 nysskläckta gösyngel (”Lannevesi”) ut söder om Flatskärshamnen och i oktober 634 st tvåårig havsöring (Storåstam). Kalksten finns fortsättningsvis och sätts regelbubdet ut i Sågkvarnsforsen i Lidån av Karl Johan Antfolk. Planeringen för restaurering av Storträsket och dess utlopp på Grytskär för att återställa området som en produktiv lekplats har fortgått i NTM-centralens regi. Ännu har likväl inga praktiska åtgärder vidtagits.

Övrigt

Vid årets skärgårdsdag vid paviljongen vid Verkan utdelades utmärkelsen Årets by i Österbotten 2024 av Aktion Österbotten och Österbottens förbund. Sofia Björklund utsågs till Årets landsbygdsansikte.Samfälligheten bidrog till feststämningen genom att donera 1000 € så att deltagarna kunde bjudas på gratis kaffe med tårta.

I samband med städtalko på Märigrund och Verkan har samfälligheten bekostat serveringen. Blommorna i urnan i korsningen vid Strandvägen har liksom tidigare betalts av samfälligheten.

På initiativ av ungdomsföreningen har ett antal diskussionsträffar ordnats under vårvintern då Verkans, paviljongområdets och Märigrunds framtid och utvecklingsmöjligheter diskuterats. Några samf.styrelsemedlemmar har deltagit i träffarna. Ett utskick med detta tema till byborna och båthusägarna vid Verkan undertecknat av ungdomsföreningen, fiskargillet och samfälligheten gjordes i april och det gavs en del respons. Den 17 juni besöktes Verkan av byggnadsforkarna Annika Harjula-Eriksson och Outi Orhanen från Museiverket i Vasa.

I enlighet med tidigare diskussioner har Andelslaget Solrutten gjort en del utprickningar av farleder- na till Södra hamnen och till Märigrund från söder. Sistnämnda utprickning är dock ifrågasatt.

Allmänt om ekonomin

Verksamhetsårets förlust är 5 640,73 euro jämfört med 88,48 euro 2023 och banktillgångarna har minskat med 37 170,58 euro. Som allmännyttigt bidrag har som tidigare nämnts 1 000 euro getts till Norrnäs Ungdomsförening r.f. Fortum/Kalax Vindkraft Ab har i s.k. bygdepeng utbetalt 187,16 euro enligt produktionen 2023. Året innan var summan 448,91 euro. EPV Tuulivoima Oy (Norrskogens vindkraftspark) har beslutat att bygdepengen efter anhållan skall fördelas lika mellan ungdomsföreningarna i Norrnäs, Rangsby och Yttermark och sammanslutning i Närsby. Hela summan 7 000 euro gavs ifjol åt Näsby Jaktförening som ersättning för förstörda jakttorn i samband med byggandet av vindmöllorna.


Norrnäs den februari 2024



Mika Strandberg                                      Johnny Sjöström                               Gunilla Snickars


Kaj Ricksén                                             Karl Johan Antfolk                               Mikael Kull


                                                                  Anders Wester